ODRŽIVA ISHRANA U ODRŽIVOM RAZVOJU
Beograd, 4. novembar 2022. godine
POLJOPRIVREDNI FAKULTET
Nemanjina 6 Zemun
Program je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Ministarstva zdravlja
Republike Srbije pod oznakom
B-109/22
za lekare, farmaceute, biohemičare idijetetičare-nutricionistekao nacionalni seminar I kategorije što znači da
predavači dobijaju 12poena
učesnici 6 poena
Organizacioni odbor:
Prof. dr Ljiljana Trajković Pavlović, predsednica
Prim.dr Vesna Palibrk Pantić
Prof. dr Miomir Nikšić
Prof. dr Jelena Cvejić
Doc. dr Vanja Todorović
Vesna Zečević, nutricionista
Programski/ Naučni odbor
- Prof. dr Ivan Stanković, predsednik
- Prof. dr Slađana Šobajić,
- Prof. dr Dušica Stojanović
- Prof. dr Milka Popović
- Prof. dr Ljilja Torović
- Prof. dr Marina Đorđević Nikić
- Prof. dr Brižita Đorđević
Sаtnicа | Temа | Metod rаdа | Predаvаči / Moderаtori |
---|---|---|---|
9.00-10.00 | Registrаcijа učesnikа | ||
10.00-10.15 | Uvodnа reč orgаnizаtorа i popunjаvаnje ulаzno-izlаznog testа | ||
Moderаtori: Nаđа Vаsiljević i Dаnijelа Ristih Medić |
|||
10.15-10.45 | Održiva ishrana | Predаvаnje | Prof. dr Budimka Novaković Medicinksi fakultet Novi Sad |
10.45-11.15 | Pristup hrani i zdravoj životnoj sredini kao uslov zdravlja u Agendi za održivi razvoj do 2030.gmаse | Predаvаnje | Prof. dr Marija Babović Filozofski fak. Odeljenje Sociologija |
11.15-11.45 | Navike u ishrani odraslog stanovništva Srbije 2000-2020.g | Predаvаnje | Prim. dr sci.med. Jelena Gudelj Rakić Inst.javno zdravlje Srbije-„Batut“ |
11.45-12.15 | Značaj dostupnost higijenski ispravne vode za piće Agendi održivog razvoja: izazovi u RS dijete: odmerаvаnje koristi i rizikа | Predаvаnje | Prof. dr Katarina Paunović Medicinski fakultet Beograd |
12.15-13.15 | Hrana , ishrana i održivi razvoj | Radionica | Prof. dr Maja Grujičić Medicinski fak. Novi Sad, Prof. dr Jelena Jovičić Bata Medicinski fakultet Novi Sad |
13.15.-13.45 | PAUZA | PAUZA | PAUZA |
Moderatori: Slađana Stanojević i Dragan Milićević |
|||
13.45-14.15 | Da li okolnosti i događaji na našoj planeti dovode u pitanje održivost proizvodnje hrane i eliminaciju siromaštva i gladi? | Predavanje | Prof. dr Miroslav Vrvić Dr. sci. bioh. Nikoleta Lugonja Viši naučni saradnik Univ. Beograd, Institut za hemiju,tehnologiju i metalurgiju |
14.15-14.45 | Koncept jedno zdravlje: holistički pristup u funkciji održivog razvoja sistema hrane i ishrane | Predavanje | Dr sci. vet. Dragan Milićević Naučni savetnik Inst. za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd |
14.45-15.15 | Mogućnost primene sojine okare u formulisanju funkcionalne hrane | Predаvаnje | Prof. dr Slađana Stanojević Polj. fak. Beograd-Zemun |
15.15-15.45 | Bioaktivne komponente iz komine grožđa: sadašnja primena i budući izazovi u izradi funkcionalne hrane | Predаvаnje | Prof. dr dr Mirjana Pešić Polj. fak. Beograd-Zemun |
15.45-16.45 | Održivo okruženje - šta možemo da uradimo? | Rаdionicа | Prof. dr Marijana Ćurčić Doc. dr Nevena Ivanović Farmaceutski fak. Beograd |
16.45-17.15 | Ulаzno-izlаzni test | Rаdionicа: Diskusijа, Rad u malim grupama, Dodela sertifikata | Svi učesnici |
Kotizacija
1.Kotizacija za članove Društva za ishranu Srbije i studente:
Rana 4 000din do 15. oktobra 2022 .g
Kasna 5 000din 16. oktobra do 03. novembra 2022.g
Na dan seminara: 6 000din (za studente 5000din)
2.Kotizacija za učesnike koji nisu članovi Društva za ishranu Srbije
Rana 6 000din do 15. oktobra 2022 .g
Kasna 7 000din 16. oktobar – 03. novembar 2022.g
Na dan seminara: 8 000din
Kotizacija za privredne subjekte
Prisustvo seminaru i deljenje reklamnog materijala
15 000din
Prisustvo seminaru, reklamni materijal i kratak film u pauzi
20 000/40 000/60 000din(5/10/15minuta trajanje filma)
Tekući račun Društva za ishranu Srbije
325-9500600061759-43
Godišnja članarina Društva za ishranu Srbije, u iznosu od 1000,00dinara. Uz uplatu članarine, neophodno je popuniti zahtev za članstvo na obrascu koji se nalazi na sajtu društva na stranici ČLANSTVO i dostaviti isti e-poštom na: ljilja.t.p@gmail.com.
Za sve dodatne informacije i predloge obratiti se na telefon 062 86 220 67 ili putem e-pošte: ljilja.t.p@gmail.com.
Za podatke potrebne za registraciju faktura obratiti se na:
tel.063 8455591 ili e-poštom vanja.todorovic@hotmail.com
Za osobe koje nisu državljani Republike Srbije kotizacija se uplaćuje evrima.
Bankarske instrukcije za uplatu biće dostavljene na upit e-poštom.
Penzioneri i nezaposlene osobe ne plaćaju kotizaciju
Beograd 20.septembar 2022.Predesednica Društva za ishranu Srbije
Prof. dr Ljiljana Trajković Pavlović
Obrazloženje teme seminara
Napori za iskorenjivanjenje gladi, tj. obezbeđenje dostupnosti hrane adekedkvatne po količini i nutritivnoj vrednosti i napori za samanjnjenje prekomerne konzumacije hrane velike energetske gustine usmereni su ka eliminaciji pothranjenosti i gojaznosti i bolesti koje nastaju kao njihova posledica. Navedeni elementi utkani su i u Agendu održivog razvoja do 2030 UN koju je usvojilo 193 zemlje 2015 g. uključujući i Repubčiku Srbiju (RS). Nedovoljna dostupnost hrane u pojedinim populacionim grupama povezana je sa pothranjenošću majki, zastojem u rastu i razvoju dece do 5 g starosti, većom učastalošću mikronutritivnih deficita i smanjenom efikasnošću imunološkog sistema. Zdravstveni problemi povećavaju opterećenost zdravstvenog sistema i socijalnih davanja. Istovremeno, pekomerna upotreba hrane velike energetske gustine povezana je sa velikom prevalencijom prekomerne telesne mase i gojaznosti, hipertenzijom, dijabetesom tip 2, ishemijskim bolestima srca i krvnih sudova, malignim neoplazmmama određenih lokalizacij, prevremenim invaliditetom i drugim vrstama rane onesposobljenosti i skraćenjem očekivanog trajanja života. Poseban problem pedstavlja nedostupnost higijenski ispravne vode za piće i sanitacije u određenim regijama što dodatno povećava rizik za razvoj bolesti prenosivih hranom i vodom za piće(1).
Svetski samit o sistemu proizvodnje i plasmana hrane, koji su oreganizoavale Ujedinjene nacije 2021. godine, okupio je veliki broj najeminentnije stručnjake iz razlišitih oblasti . Cilj samita bio je da se donosiocima političkih odluka i stručnjacima, koji učestvuju u sprvođenju usvojenih politika proizvodnje i plasmana hrane na svetskom, regionalnom i lokalnom nivou, predstave relevantni podaci koji nedvosmisleno pokazuju da postojeći sistemi prizvodwe i plasmana hrane ne obezbeđuju optimalnu snabdevenost stanovništva hranom. Transformacija sitema proizvodnje hrane i plasmana hrane nije jednostavna. To je dugoročan proces koji treba da pomogne boljoj dostupnosti hrane kako bi se smanjila opterećnost države bolestima koje su preventabilne. S druge strane promene sistema proizvodnje i plasmana harne dale bi doprinos u unapređenju zaštite živitne sredine i imala bi manje nepovoljan uticaj na sveukupne klimatske promene (2, 3).
U drugom izveštaju o napretku Srbije za dostizanje ciljeva održivog razvoja do 2030g (2021.g) konstatovano je da je RS ostvarila značajan napredak u smanjenju siromaštva što se manifestuje smanjenjem broja neuhranjene, u rastu zaostale i gojazne dece. Nije ostvaren napredak u smanjenju nesigurnosti u obezbeđenju hrane, iako je učinjen značajan napredak u unapređenju poljopivredne proizvodnje. Umeren napredak ostvaren je u unapređenju dostupnosti higijenski ispravnoj vodi za piće i kvalitetnije sanitacije, a istovremno je ostvaren mali napredak na pravilnom uklanjanju otpada uključujućii otpad iz prehrambene industrije i objekata za pripemu hrane za veliki broj korisnika. Problem postojanja velikih razlika životnog standarda po regijama nije otklonjen. U izveštaju je konstatovano i da nacionalne institucije ne poseduju relativno veliki broj podatka bitnih za analizu određenih indikatora (4).
Dostupna stručna literatura pokazuje da brojne naučne i stručne institucije i odgovorne kompanije u RS sprovode istraživanja i programe na međunarodnom i lokalnom nivou koji doprinose unapređenju pojedinih oblasti bitnih za održivi razvoj (5).
Cilj seminara koji organizuje Društvo za ishtanu Srbije je da eminentni domaći stručnjaci iz različitog ugla prezentuju značaj preporuka za održivi način ishrane (6), potstaknu učesnike da kroz diskusiju razmene svoja iskustva i daju predloge za buduće aktivnosti u oblasti unapređenja kvaliteta ishrane i smanjenja rizika za razvoj velike gupe bolesti koje su povezane sa nepravilnom ishranom, analizraju podatke o poveznosti načina ishrane sa proizvodnjom i plasmanom hrane kao i dispozicijom prehrambeng otpada na državnom i lokalnom nivou.
- UN Srbija: Ciljevi održivog razvoja. Beograd. Dostupno na www. rs .one.un. org, (Jun, 25 2022).
- UN Scientific Group: Food system summit report. Science for tansformation of the food system. Summarized recommendations.2021. Available on: www.un.org/en/food-system-summit. (Availabl e Jun, 25 2022).
- Amoroso L. Post 2015 agenda and sustainable development goals: where we are no? Global opportunities to address malnutrition in all its forms including hidden hunger. World Rev Nutr.2018; 45-56.
- Marija Babović: Izveštaj o napretku u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja do 2030g u Republici Srbiji. Republički zavod za statistiku. Beograd 2022.
- Izazovi održivog razvoja u Srbiji i Evropskoj uniji. Institut Društvenih nauka. Zbornik. Uredniici P Jovanović, S Stojković Zlatanović. Beograd 2020.
- FAO/WHO. Sustainable diet. Rome. 2019.
Prof. dr Ljiljana Trajković Pavlović
Predesednica Društva za ishranu Srbije